Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette (of kortweg ‘Tourette’) is een neuro-psychiatrische aandoening, gekenmerkt door tics. Een tic is een plotselinge, snelle, terugkerende, niet-ritmische beweging of geluid. Dit kan bijvoorbeeld het optrekken van de neus zijn, maar ook een kuch of een cognitieve tic. Vaak beginnen de eerste tics in de vroege kinderjaren, waarvan 80% tijdens de adolescentie ook weer verdwijnt. Wat overblijft is vaak levenslang. Tourette komt naar schatting bij 1% van de bevolking voor, waarbij veel mensen niet weten dat ze het hebben. De aandoening kent veel varianten: geen patiënt is hetzelfde!

 

Stichting Gilles de la Tourette is een organisatie voor iedereen die betrokken is bij het syndroom van Gilles de la Tourette: patiënten, lotgenoten, ouders, familieleden en bekenden, zorg- en hulpverleners, leerkrachten, behandelaars, onderzoekers en andere geïnteresseerden. De stichting richt zich op voorlichting (middels de website, brochures en folders, een donateursmagazine, een digitale nieuwsflits, persoonlijk contact, de informatietelefoon, en forum en social media), lotgenotencontact (er worden landelijke en regionale bijeenkomsten georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen) en belangenbehartiging (gericht op verbetering van een vroegtijdige opsporing, behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met Tourette).

 

Steun Stichting Gilles de la Tourette. Doe mee aan de Supportloop, koop loten, of doneer!

 

Wendy: ‘Ik loop mee met de supportloop, want dat brengt mensen dichterbij elkaar, het geeft een gevoel van saamhorigheid.’

 

 

Contactpersoon Supportloop: Wendy Trienekens (wendy@tourette.nl)

 

Meer weten over Gilles de la Tourette en de stichting? Kijk op tourette.nl

 

 

op weg voor meer

Stichting Gilles de la Tourette doet mee op 23 september!

Stichting Gilles de la Tourette zal het door hen opgehaalde bedrag gebruiken voor:

 

  • Kinderuitjes
  • Kinderdagen
  • Lotgenotencontactdagen

 

De stichting wil graag beginnen met acceptatie en lotgenotencontact aan de basis, en dat zijn de kinderen en jongeren met Tourette. Een Touretter heeft vaak moeite met contacten in verband met schaamte, vermoeidheid en sociale terughoudendheid. Door lotgenotencontact op een ontspannen manier, kunnen Touretters zich gemakkelijker en zelfverzekerder gaan voelen in de maatschappij. Tegelijkertijd zal er meer acceptatie gaan komen door ouders en hun netwerk.

 

Laatste inschrijvingen

Naam deelnemer Plaats deelname Bedrag
Kelley Huisman Odijk € 35.00
Richard Bosman Odijk € 25.00
Annet Heijerman Odijk € 45.00
Wendy Trienekens Odijk € 35.00
Willy Roossien-van den Bent Odijk € 25.00
Janneke Kaim-Roossien Odijk € 25.00

Momenteel hebben 13 personen zich ingeschreven

Deel dit evenement op social media!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief