VOC

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) is in 1979 opgericht met als doel het behartigen van de belangen van couveusekinderen en hun ouders, tijdens de couveuseperiode en daarna. Hiertoe behoren alle baby’s die opgenomen zijn (geweest) op een afdeling neonatologie of NICU (Neonatale Intensive Care Unit). Dit kunnen prematuur en dysmatuur geboren baby’s zijn, maar ook baby’s met een aandoening of ziekte, infectie of een handicap. Jaarlijks worden in Nederland 15.000 te vroeg geboren kinderen en daarnaast nog vele duizenden zieke pasgeboren kinderen opgenomen op de afdeling neonatologie van een ziekenhuis. De VOC biedt ondersteuning aan deze kinderen en hun ouders door middel van drie hoofdactiviteiten.

 

Allereerst delen zij graag de informatie die zij in de afgelopen 35 jaar hebben verzameld. Niet alleen via de VOC-website, maar ook door uitgave van een kwartaalblad, organisatie van gastlessen en speciale initiatieven zoals het couveusekoffertje (voor broertjes en zusjes van de couveusekindjes). Als tweede wil de vereniging graag ouders en (zorg-)professionals verbinden. Zij regelen opvang en begeleiding van ouders van couveusekinderen en faciliteren verschillende vormen van contact tussen ouders. Via het Neokeurmerk werken ze samen met ziekenhuizen en andere organisaties concreet aan het verbeteren van de zorg voor de kwetsbaarste baby’s. De derde activiteit is ondersteuning en belangenbehartiging in politiek, zorg en bij verzekeraars. Ook volgen zij de ontwikkelingen rondom couveusebeleid en voorzien zij verschillende beroepsgroepen van advies.

 

De vereniging wil op deze manieren bereiken dat ouders zich gehoord en erkend voelen in hun ervaringen en emoties, en dat deze ouders accuraat geïnformeerd zijn en worden. Ook willen ze bereiken dat de kwaliteit van de zorg aan kinderen gedurende de periode dat zij zijn opgenomen op een neonatologieafdeling en de periode na ontslag, zo goed mogelijk is gelet op de wensen van de ouders.

 

Steun het goede werk van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Doe mee aan de Supportloop, koop loten, of doneer!

 

Tjarda: ‘Ik doe mee aan de Supportloop, omdat ik het belangrijk vind dat er meer bekendheid komt omtrent vroeggeboorte en alles wat hierbij komt kijken. Ook willen wij graag de ouders die nu nog met een kind in het ziekenhuis zijn een hart onder de riem steken.’

 

 

Contactpersoon Supportloop: Tjarda den Dunnen (voorzitter@couveuseouders.nl)

 

Meer weten over de vereniging? Kijk op couveuseouders.nl

 

 

op weg voor meer

De VOC doet mee op 23 september in Odijk!

De VOC zal het door hen opgehaalde bedrag gebruiken voor:

 

  • Het couveusedagboekje: De VOC heeft een eigen couveusedagboekje. Dit dagboekje wordt in de ziekenhuizen uitgedeeld aan couveuseouders om zo deze spannende periode te kunnen vastleggen. Het dagboek wordt niet alleen door de ouders bijgehouden, maar ook door de verpleging en is gebleken een belangrijk naslagwerk te zijn voor ouders op het moment dat ze thuis zijn. Het dagboekje draagt tevens bij in de verwerking van deze moeilijk periode. De VOC zou graag deze activiteit willen blijven voortzetten.
  • De couveusekoffer: Voor broertjes en zusjes van kinderen opgenomen op de neonatologie afdeling is er in de ziekenhuizen een couveusekoffer. Hierin zitten allerlei materialen die gebruikt kunnen worden om uit te leggen aan een kind wat er aan de hand is. De koffer bevat een kleine pop, stethoscoop, mini luier, kleurboek etc. De koffer wordt zeer gewaardeerd door zowel het ziekenhuis personeel als de ouders en is gebleken een goede methode te zijn om kinderen spelenderwijs uit te leggen wat het allemaal inhoud.

 

Laatste inschrijvingen

Naam deelnemer Plaats deelname Bedrag
Renata Cleassens Odijk € 25.00
Trudie Bonthuis Odijk € 25.00
Hanneke de Wit Odijk € 25.00
Amber Bontekoe Odijk € 25.00
Jacobien Wagemaker Odijk € 55.00
Marti van Steenbrugge Odijk € 25.00
Gert Jan van Steenbrugge Odijk € 25.00
Karmijn van Bohemen Odijk € 35.00
Alberdien Kenbeek Odijk € 25.00
Evelien Eijberts Odijk € 35.00

Momenteel hebben 20 personen zich ingeschreven

Deel dit evenement op social media!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief