Ypsilon

Ypsilon steunt, adviseert en vertegenwoordigt familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Als iemand een psychose heeft, raakt hij het normale contact met de wereld kwijt. Iemand kan erg in de war en angstig zijn, last hebben van hallucinaties of waandenkbeelden hebben. Het horen van stemmen of het idee hebben dat hij achtervolgd wordt, komt vaak voor. Vaak is er sprake van een ontbrekend ziekte-inzicht: de patiënt heeft zelf helemaal niet het idee dat hij ziek is.

 

Deze diagnose is niet alleen ingrijpend voor de patiënt, maar dit heeft ook een enorme impact op de naaste familieleden. Zij zien hun zoon, partner, broer of zus afglijden, maar kunnen er niets aan doen omdat iedere hulp wordt geweigerd. De patiënt voelt zich immers niet ziek. Of als het echt crisis is en de patiënt gedwongen wordt opgenomen, krijgen zij in het kader van de privacy niets meer te horen.
Ypsilon richt zich op drie hoofdactiviteiten. Allereerst wil zij onderling contact binnen hun doelgroep ondersteunen en bevorderen. Door het land verspreid is er een groot aantal regionale afdelingen. Zij zijn verantwoordelijk voor het organiseren van gespreksbijeenkomsten, hulp en advies. Daarnaast verspreidt Ypsilon betrouwbare en deskundig informatie via onder andere hun telefonische adviesdienst, de website, verschillende brochures en het kwartaalblad Ypsilon Nieuws. Als laatste komt Ypsilon op voor de belangen van familieleden van patiënten met psychosegevoeligheid. Op landelijk, regionaal en lokaal niveau heeft Ypsilon contact met hulpverleners, politiek, zorgverzekeraars en collega-organisaties.

 

Steun het goede werk van Ypsilon. Doe mee aan de Supportloop, koop loten of doneer!

 

Renske (28): ‘Ik doe mee aan de Supportloop omdat het ontzettend belangrijk is dat er meer aandacht komt voor de rol van de familie in het herstel- en behandelproces van de patiënt. Investeren in de familie, is investeren in de patiënt!’

 

 

Contactpersoon Supportloop: Renske Noordhuis (rnoordhuis@ypsilon.org)

 

Meer weten over psychosegevoeligheid en de organisatie? Kijk op ypsilon.org

 

 

op weg voor meer

Ypsilon doet mee op 23 september in Odijk!

Ypsilon zal het opgehaalde bedrag gebruiken voor:

  • Het actief betrekken van professionals gedachtegoed van Ypsilon. Wij willen de hulpverleners in de specialistische GGZ meer bewust maken van de rol van de familie. De familie is niet alleen maar heel lastig, maar is cruciaal in het herstelproces van de patiënt. Als het goed gaat met de familie, gaat het ook beter met de patiënt.
  • Het versterken van de ruim 30 regionale afdelingen zodat de lokale belangen beter behartigd kunnen worden. Nu de zorg steeds meer door lokale gemeentes wordt geregeld, is het van belang om veel meer op lokaal niveau de belangen van onze achterban te behartigen. Hierdoor worden er specifiekere kwaliteiten van onze regionale vertegenwoordigers gevraagd. Wij willen hen laten ondersteunen in hun rol als belangenbehartiger en hen zo een volwaardig gesprekspartner aan de lobby tafel maken.

 

Laatste inschrijvingen

Naam deelnemer Plaats deelname Bedrag
Hans Van der Westen Odijk € 50.00
Bert Stavenuiter Odijk € 25.00
Sjoukje Langelaar Odijk € 25.00
Wies van den Nieuwendijk Odijk € 50.00
Elly Steenwinkel Odijk € 25.00
Fred Steenwinkel Odijk € 25.00

Momenteel hebben 10 personen zich ingeschreven

Deel dit evenement op social media!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief